Skip to main content

Refix Fysiotherapie

Dry Needling is een extra specialisatie die wij hanteren bij het oplossen van uw klachten.

Dry Needling door Refix Fysiotherapie

Wanneer u veel sport of vaak in dezelfde houding zit kunnen er triggerpoints in uw lichaam ontstaan. In sommige gevallen zijn een massagebehandeling of het uitvoeren van oefeningen niet voldoende om deze triggerpoints uit de spieren te krijgen. De fysiotherapeuten van Refix in Assen, Zuidwolde, Bedum, Groningen en Delfzijl maken in zo’n geval gebruik van de speciale behandeling dry needling.

Alle pijnproblemen waarbij triggerpoints (mede) de oorzaak zijn, kunnen behandeld worden met dry needling. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan rug- en schouderpijn, armpijn (tenniselleboog, carpaal tunnel syndroom, RSI-achtige klachten), spanningshoofdpijn, migraine, kaak- en kiespijn, oorpijn, (uitstralende) beenpijnen en krampen. Uiteraard wordt voor de behandeling door de fysiotherapeut onderzocht of de klachten worden veroorzaakt door triggerpoints en of dry needling de juiste behandelvorm is..

Wat is ‘dry needling’?

Dry needling is een techniek waarbij een zeer dun naaldje door de huid en spier direct in een triggerpoint wordt geprikt. Een triggerpoint is een zeer plaatselijke verharde en pijnlijke plek in een spier. Deze is vaak de oorzaak van allerlei pijnklachten. Deze klachten kunnen direct bij het triggerpoint of op enige afstand worden gevoeld. Omdat er geen vloeistof wordt geïnjecteerd, spreekt men van ‘dry needling’.

Hoewel gebruik wordt gemaakt van acupunctuurnaaldjes, zijn er grote verschillen tussen acupunctuur en dry needling. Bij dry needling wordt niet op vaste plekken in het lichaam geprikt, maar in de vooraf opgezochte triggerpoints in spieren. Daarnaast is dry needling, in tegenstelling tot de meeste acupunctuurstromingen, geheel gebaseerd op Westerse medische principes en onderzoek.

Belangrijke feiten over dry needling

De meeste patiënten voelen het inzetten van de naald niet. Bij het aanprikken van het triggerpoint kan een zogenaamde twitch respons optreden. Dit is een spiertrekking die een kort en onaangenaam gevoel geeft. Sommige patiënten omschrijven dit als een elektrisch schokje, anderen als een kramperig gevoel. Deze twitch hoort bij het dry needling: het is de verkrampte spier die reageert op de naald. Een twitch kan per triggerpoint enkele keren per behandeling optreden. Als er geen twitch meer komt vanuit de spier is het therapeutisch effect bereikt. Vaak wordt na de dry needling tijd genomen om de spier los te kneden zodat deze meer kan ontspannen na een behandeling.

Wordt er steriel gewerkt?

Ja, er worden alleen steriele wegwerpnaalden gebruikt.

Welke bijeffecten kan ik verwachten na een behandeling? De meeste patiënten hebben het gevoel van een zeurderige of blauwe plek. Dit is meestal op de plek waar geprikt is of op de plek waar de oorspronkelijke pijnklacht was. Dit gevoel duurt normaal gesproken enkele uren tot 2 dagen.

Wat moet ik zelf doen na de behandeling?

Dit is afhankelijk van de hoeveelheid napijn en het uw reactie op de behandeling. Warmte, rustige rekoefeningen en het aanpassen van bepaalde activiteiten worden aanbevolen. Na een behandeling is het niet slim om direct dezelfde spier weer zwaar te belasten met bijvoorbeeld krachttraining. Veel water drinken na de behandeling helpt om de spier sneller te laten herstellen.

Hoe lang duurt het voor mijn klachten verminderen?

Hoewel de pijnklachten soms al na de eerste keer sterk kunnen verminderen, duurt het meestal meerdere behandelingen voor een blijvend positief effect wordt waargenomen. Er zijn grote individuele variaties, maar hoe langer de klacht al ervaren wordt, hoe hardnekkiger deze vaak is.

Wanneer wordt gekozen voor dry needling als behandeling?

Bij de behandeling van pijnklachten is dry needling vaak de aangewezen techniek. Als de cyclus van pijn en verhardingen is doorbroken, kunnen andere behandelvormen gebruikt worden zoals beweegoefeningen of massage.

Voor Dry Needling, fysiotherapie of een andere therapievorm kun je terecht binnen onze locaties in Zuidwolde, Groningen, Delfzijl, Bedum of Assen.

Onze openingstijden zijn ruim, waardoor er altijd een geschikt moment te plannen is. Stuur ons een WhatsApp bericht, neem telefonisch contact op óf vul het online afsprakenformulier op onze website in, dan nemen we contact met je op om een afspraak te maken. Je hebt geen verwijsbrief nodig van de huisarts.

We gebruiken functionele cookies om ervoor te zorgen dat onze websites goed werken en veilige analytische cookies om u de best mogelijke gebruikerservaring te bieden.

AFSPRAAK MAKEN